4 Aralık 2012 Salı

USD/TRY Düşüşe Devam Eder mi?


Merkez Bankası 2012 için hedeflediği güçlü TL politikasında yılın son ayı itibariyle başarılı oldu.20 Kasım toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 5,75 düzeyinde sabit tuttu. 2013 için beklenti dünyadaki trendi takip ederek faiz indirimine sınırlı da olsa devam etmesi yönünde. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı % 9’dan % 8,5’e düşürüldü.

Erdem Başçı için düşen enflasyon umut verici olsa da olası enerji maliyetlerindeki jeopolitik riskli yükseliş yeni yılda politikaları gözden geçirmeye neden olabilir. İhracatımızın büyük bölümünü yaptığımız Avrupa Bölgesindeki krizin aşılma takvimi ise henüz belirsiz. Yüksek katma değerli üretime geçiş olmadan ithalat ihracat dengesizliğinin giderilebilmesi mümkün görünmemekte. Reel politika faizinin ise ‘’0’’ ın altında olması yatırım, istihdam ve büyüme için 2013’te beklentileri pozitif yönlü etkilemekte.



Fiyatlar; devam eden üçgen hareketinin dışına ilk sarkmalar yaşadığında, tekrar içeri yönlü bir hareket gerçekleştirdi. Ancak; formasyonun içinde tutunamayan fiyatların, satış baskılarının etkisi ile aşağı yönlü tekrar eden hareketleri, artık formasyonun bittiği şeklinde yorumlanabilir. Formasyonun içerisinde gerçekleşen son çarpış noktasını (1.7930)  direnç olarak belirleyebiliriz ve bu seviyenin aşağısında gerçekleşen kapanışlarında satış baskılarını artıracağını vurgulayabiliriz.

USD/TRY paritesinde devam eden düşüş hareketlerini; MA(50), MA(100) ve MA(200) göstergeleri de desteklemektedir. Fiyatlar ortalamaları aşağı yönlü kırarak, satış sinyali oluşturmaktadır. Formasyonun son çarpışı sebebiyle direnç noktası olarak belirlediğimiz 1.7930 seviyesi, burada da ortalamaların denk geldiği seviye olmaktadır. Bu durum 1.7930 seviyesini direnç noktası olarak güçlendirmektedir.

Son olarak momentuma baktığımızda; hem satış sinyalini, hem de uyumsuzluk prensibini gözlemlemekteyiz. Sonuç olarak teknik analiz; USD/TRY paritesinde, Ortalamalar ve momentumda oluşan satış sinyalinin yanında, formasyonunda devreye girmesi ile birlikte aşağı yönlü beklentileri artırmaktadır.

Direnç: 1.7850 – 1.7930 – 1.7980
Destek: 1.7740 – 1.7530 – 1.7400 

1 yorum:

  1. Sormak istediğim bir ülkede faiz indirimi yapılırsa o ülkenin para birimi değer kaybeder diye biliyorum.Dün T.C.M.B Başkanı Sayın Erdem Başçının konuşmalarında faiz indirimine gidileceğinin sinyalleri verildi bundan sonra USD/TL paritesinde bir aşğı gidiş başladı bu hareketin yukarı yönde olması doların değerlenmesi gerekmiyormuydu.Ayrıc EUR/TR paritesinde tam tersi hareket gerçekleşti güne 2.3139 seviyelerinde başlıyan parite kapanışı 2.3180 seviyelerinde kapattı halbuki ikiside aynı oranda etkilenmeseler bile en azından faiz indirimi sinyalinden dolayı hareket yönlerinin aynı yöne doğru olması gerekmiyormuydu neden biri yükseldi biri düştü bunun sebebi nedir yoksa benmi yanlış biliyorum.

    YanıtlaSil