30 Ekim 2012 Salı

Altın Alım Seviyelerine Yaklaşıyor


           
Fed’in QE3 kararı sonrasında seçimler öncesinde Amerika, Yunanistan ve İspanya krizi ile Avrupa, resesyon endişesi ile Japonya’nın parasal genişelemeye gittiği dönemde global ekonomi likidite bolluğu yaşarken liman ne hisse senedi piyasası ne de emlak piyasası. Güvenli liman, altın. Önemli olan hangi destek seviyelerinden maliyetlerin yapılacağı. Özellikle 100 doların üzerinde seyreden petro dolar yatırımları için de hisse senedi piyasaları tarihi zirvelerinden dönmekte. Bilançolar beklentilerin çok altında açıklanıyor. Talep daralırken fiziki altın talebinin düşmemesi ise gözleri yine altına odaklamakta. Ortadoğu’daki gelişmeler ise savaş enstrümanı olan altında kısa pozisyon taşıyanları ilerleyen tarihlerde uyutmayacak gibi görünmekte.

Teknik Görünüm



1790 direncinin bir kez daha test edilmesinin ardından, 1700 desteğine kadar fiyatların gerilediğini gözlemlemekteyiz. Bu geri dönüşlerde, kar satışlarının etkisini göz ardı etmemiz mümkün değil.  1700-1680 güçlü bir destek noktası olması ve FED’in parasal genişleme politikasının etkilerinin iyiden iyiye hissedilmesi ile birlikte yukarı yönlü alış baskılarının artması beklenebilir.
Alış sinyallerinin iyice hissedilebilmesi için, fiyatların 1700 dolar seviyelerinin üzerinde tutunması gerekmektedir. 1700 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılamaması durumunda; 1730 ve 1755 dolar seviyelerine kadar alış baskılarının gelmesi beklenebilir. Burada en kritik seviye 1790 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin aşılması durumunda, yeni rekor beklentileri iştahları kabartacak ve alış baskıları iyice hissedilir hale gelecektir.
Destek: 1700 – 1670 – 1630
Direnç: 1730 – 1755 - 1790

Samuraylar Küresel Finans Sahnesinde


Kişi başına düşen otomobil sayısında rekor kıran Amerika’da 2012 yılında en çok satılan araç GM yada Ford değil, Toyota. Toyota’nın ABD’de Camry Sedan ve Prius Hybrids satışlarının çeyreklik bazda %18’in üzerinde artış göstermesi ve tüketicinin çekik gözlü aracı büyük görüntülü araçlara tercih ediyor olması Toyota’ya rekoru getirdi.
Avrupa’da başlayan kıtaları aşan krizde öncelikle talep yönlü daralma dikkatleri çekti. Dünyanın kaliteli üretim üssü olan Almanya ve Japonya ekonomileri ilk dönemde en hafif etkiyi hissetse de krizden kaçamadılar.  Euro Bölgesi’ndeki krizin olumsuz etkileri öncelikle ihracatı vurdu. Yılın ikinci çeyreğinde de ekonomik büyüme zayıfladı. Önceki dönemde %1’lik büyümenin çok altında %0.3’lük büyüme geleceğe yönelik beklentileri revize etmemize neden oldu.Yen’deki değerlenme ise Japon ürünlerinin fiyatını arttırarak ihracat karlılığını olumsuz etkiledi. Kamu yatırımları ise büyümeyi toparlamakta zayıf kaldı. Sanayi üretimindeki düşüş ise radikal önlemleri beraberinde getirdi.
Japon Hükümeti teşvik tedbirleri alırken Japonya Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmeyerek %0 ve %0.1 arasında sabit tuttu. Tankan endeksi ise BOJ’un faiz oranı belirlerken en dikkat ettiği göstergelerden biri. Endekste +100 en yüksek olumlu beklentiyi gösterirken -100 en olumsuz beklentiyi göstermekte. Japonya’nın en büyük ticaret ortağı Çin’deki büyümenin zayıflaması bölgesel önlemleri de beraberinde getirdi.
Son olarak Japonya Merkez Bankası (BOJ) varlık alım fonunu 11 trilyon yen genişleterek 66 trilyon Yen’e çıkarttı ve Avrupa ile Amerika’daki parasal genişlemeye benzer adımlar atmaya devam edeceğinin sinyalini verdi.Kredi alım programı ise 25 trilyon Yen’de sabit kaldı. 2013’ün ilk çeyreğinde yeni genişlemelerin olacağı ise beklentilerimiz dahilinde.



2009 yılının Nisan ayından bu yana devam eden düşüş hareketini gözlemlemekteyiz. Ana trendin aşağı yönlü olduğu paritede; 77.65 seviyelerinden itibaren yukarı yönlü toparlanmalar gözlemlemiş olsak da, bu hareketlerin trend çarpışına kadar devam ettiğini, yönün tekrar aşağı doğru olduğunu belirtmemiz mümkün olacaktır.
2011 yılında oluşan tepe ile 2012 yılında oluşan tepelere bakıldığında, CCI göstergesinde uyumsuzluklar göze çarpmaktadır. Uyumsuzluk prensibi bize; paritede aşağı yönlü hareketi göstermektedir.
Teknik açıdan; hem düşüş trendi çarpışı, hem de CCI göstergesinde oluşan uyumsuzluklar düşüşü gösteriyor olsa da, keskin bir düşüş hareketinden bahsedebilmemiz için, 79.60 desteğinin aşağısında kapanışların beklenmesi gerekmektedir. 79.60 seviyesinin altında kapanışların gerçekleşmesi satış baskılarını arttıracaktır.
Yukarı yönlü hareketlerden bahsetmemiz için; öncelikle trend çizgisinin üzerinde kapanışları beklememiz gerekmektedir. bunun yanı sıra 80.30 direncinin aşılması gerekmektedir. yukarı yönlü hareketlerde sadece teknik analizin değil, temel analizinde destekleyici rol oynaması gerekmektedir.

Destek: 78.30 – 77.65 – 76.00
Direnç: 79.60 – 80.30 – 81.70