14 Haziran 2012 Perşembe

Bilinçli Yatırımcı Olmak


Yatırım yapan kişileri çeşitli başlıklar halinde sınıflamak mümkündür. Ancak bunu yapmak kime ne kazandırır ki. Bunun yerine bütün yatırımcıları bir başlık altında toplamak ve olması gerekeni örneklendirmek daha doğru ve basit bir yaklaşım olacaktır. Örneğin riski seven ve riski sevmeyen yatırımcıyı bir çatı altında toplamak mümkündür. Sonuçta her ikisinin de temel amacı kar elde etmektir. Burada önemli olan karın ne zaman, nerede ve ne kadar olacağıdır.

Paranın çeşitli tanımları vardır. Bunlardan en bilinenleri; "değer ölçme aracı" ve "tasarruf aracı" olmasıdır. Ancak sadece bu tanımlar ile yola çıkmak parayı yanlış kavramamıza neden olabilir. Burada yanılgıya düşmemize sebep olan ve çoğumuzun düşünmek dahi istemediği bir durum var; para yanlış değerlendirildiğinde; değerini kaybedebilen bir araçtır. Aslında bu durum birçok kişinin de başına gelmiştir fakat farkında olunamamıştır. Burada bir örnek verelim; kenarda 1000 dolarınız olsun ve o günün kur fiyatı ile 1000 dolarınız 1500 Türk Lirasına denk geldiğini varsayalım. Siz dolarınızı hiç bozdurmadınız kenarda paranızı koruyorsunuz. Ekonomik gelişmeleri de takip etmiyorsunuz  ve Türk Lirası değer kazanıyor ki, siz bunun size yansımayacağını düşünüyorsunuz çünkü kenarda dolarınız hala duruyor. Ancak durum ne yazık ki tam da öyle değil. Artık siz kenarda aynı paranız olmasına karşın sermayenizin bir kısmını kaybettiniz. Neden mi; çünkü artık 1000 dolarınız 1300 Türk Lirasına denk gelmekte. 200 TL'niz yanlış sermaye aracı seçiminiz nedeniyle eriyip, buharlaştı.



Peki ya ne yapmak gerekli? Sürekli bu karmaşık makroekonomik verileri mi incelemeliyiz yoksa televizyondaki ekonomi programlarını izleyip, gazete veya internet sitelerinde yayınlanan ekonomi makalelerini mi okumalıyız? Burada iki seçenek var ya bütün bunları yaparsınız ya da kendi ekonomistiniz, kendiniz olursunuz. Yeniliklere açık olmalı insan ve herşeyin sanıldığı kadar karmaşık olmadığını bilmeli aslında. Bütün bu karışık gibi görünen piyasalar sadece bir kaç temele dayanıyor aslında ve siz o temelleri bilirseniz ne yapmanız gerektiğine kendiniz karar verebilirsiniz.

Öncelikle belirli bir kaç yatırım aracı üzerinden yola çıkalım. Siz altın, euro ve doların gelecekte oluşacağı fiyatları bilirseniz neler kazanacaksınız bir düşünün. Borsa ve VOB'u henüz dahil bile etmedim ki, aslında siz onlardan da bilgi sahibi olmuş olacaksınız.  Paranızı gerektiğinde dolara, gerektiğinde euroya çevireceksiniz ki zaten paranızın değerini kaybetmesini istemiyorsanız, bunu yapıyor olabilmeniz gerekli.

Ne iş yapıyor olursanız olun, çalışmanızın temel sebebi para kazanmaksa eğer kazandığınız paranın değerini korumanın da; para kazanmak kadar önemli olduğunu bilmelisiniz. Az önce de örneğini verdiğimiz gibi doların, altının ve euronun hareketlerini belirlemek o kadar da zor değil. Hatta para kazanırken harcadığınız emeğin yanında sözü bile edilemez. Ancak insan iki önemli unsurdan sadece birine odaklanıyor. Geminin limana yanaşması lazım elbette ama gemiyi limana götürürken batırmamak gerekli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder