Portekiz; Avrupa’da oluşan krizin tavan yaptığı ülkelerin başında geliyor. Krizin birincil sebebi elbette kamu borçlarının yüksek oluşu olarak gösterilebilir. Şuanda Portekiz’in borcu yaklaşık olarak 286 milyar dolar civarı. Bu borç, İspanya ve İtalya’nın borcunun yanında düşük olduğunu ancak ödenememe durumunun bütün Avrupa’yı etkileyeceğini, Yunanistan örneğinde görmüştük.
Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den 78 milyar Euro'luk kurtarma paketi alan Portekiz'de krizin etkileri hem sosyal hayatta, hem de iş dünyasında her geçen gün artmakta. Yaraların sarılması ve normalleşme sürecinin uzayacak olması, ülke üzerinde oluşan baskıyı da arttırmakta.
Portekiz’de kriz sürecinde yaşanan dört önemli gelişmeyi aktaralım. Öncelikle kriz nedeniyle, Portekiz hükümeti resmi tatillerin iptal edilmesi yönünde karar aldı. Portekiz'in iptal ettiği tatillerden 2'si dini, diğerleri ise Portekiz Cumhuriyeti'nin kuruluş günü ve İspanya'dan bağımsızlığın ilan edilişi olarak belirtildi. Kriz sürecinde ilginç bir detayda ortaya çıktı. Ekonomik kriz nedeniyle Portekizliler ülkelerini terk ediyor. Son beş yılda yarım milyon Portekizli ülkesini terk etti, birçoğu eski kolonileri olan ülkeleri tercih ediyor. Birçok projenin ya iptal edildiği ya da masaya alınamadığı Portekiz’de; ön plana çıkan Lizbon-Madrid hızlı tren hattı projesinde tamamen iptal edildi. Ülke genelinde yaşanan tablonun kötü olduğunun en büyük göstergesi ise; aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla çocukların eğitimlerini yarıda kesmesi olarak belirtilebilir.
Ekonomistler bu tablonun olumlu bir yanı olmadığını ve kurtuluş planlarının yetersiz olduğunu belirtirken, Roubini ise şöyle konuştu: “Atina sokaklarında 20 bin evsiz var, işsizlik yüzde 22, genç nüfusta yüzde 50. Tahvil takası olsa da, Yunanistan borcunu çeviremez durumda. 10 yılda yüzde 120’ye ineceği umulan borç/milli gelir oranı için kötü senaryo yüzde 160. Bu da yeniden borç yapılandırması olası demek. Yunanistan 2013 sonunda Euro Bölgesi’nden ayrılan ilk ülke olacak. Sonra sıra Portekiz’e gelecek.”
Kriz sadece bir ülkede başlıyor ama etkisi diğer ülkelerde de gözleniyor. Bunun nedeni; Avrupa Birliği’nde ülkeler arasında göbek bağı var. Herkesin, herkese borcu var. İspanya’nın İtalya’ya borcu 31 milyar Dolar, Portekiz’e borcu ise 28 milyar Dolar. Portekiz ise İspanya’ya 86 milyar Dolar, İtalya’ya 6,7 milyar Dolar borçlu. İtalya’nın İspanya’ya borcu 47 milyar Dolar, Portekiz’e borcu ise 5,2 milyar Dolar. Euro bölgesi üyelerinin birbirlerine kümülatif borçlarına bakıldığında ortaya korkutucu rakamlar çıkıyor. Bu nedenle aslında borçlar ve borçlu olan ülkelerin tehditleri sadece kendilerini değil, bütün Avrupa’yı bağlıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder